top of page
  • Julie Van Lommel

Gratin van aardappel en prei


Gratin - By Julie Van Lommel

Ingrediënten

250 ml (plantaardige) room

50 ml (plantaardige) melk

2 teentjes knoflook, geperst

1 el gedroogde tijm

3 laurierblaadjes

500 g bloemige aardappelen

3 preien

handje gemalen kaas

olie

peper en zout

Optie: Vivera speckjes of een eiwitbron naar eigen keuze (ik vergat de speck blokjes toe te voegen tijdens het koken dus at ze naast de ovenschotel


Bereiding


Verwarm de oven voor op 180 °C.

Doe de room, melk, look, tijm, laurier, peper en zout in een steelpannetje en breng aan de kook. Laat ongeveer 1 minuut zacht inkoken terwijl je goed omroert. Zet het vuur uit en zet de room opzij.

Verwijder de worteltjes en het donkerste groene gedeelte van de preien.

Snijd de preien in vier en vervolgens in fijne reepjes. Doe de prei stukjes in een vergiet en spoel grondig.


Verwarm 1-2 eetlepels olie in een pan en roerbak de prei zo’n 5 minuten tot deze gaar is.

Kruid af met peper en zout


Schil de aardappelen (of laat de schil aan de aardappel maar spoel in dit geval de aardappel goed schoon). Snijd de aardappel in dunne schijfjes, hoe dikker de aardappelschijven, hoe langer de gaartijd.

Bak eventueel de speck reepjes gaar en voeg deze toe aan de gestoofde prei. Schep de aardappelschijfjes doorheen het roommengsel.

Verdeel de helft van de prei in een ovenschotel. Schep hier de helft van de met room omgeven aardappelschijfjes bovenop. Verdeel hier de overige prei overheen en daar bovenop opnieuw aardappelschijfjes. Giet nu alle overgebleven room over de schotel.

Werk af met een handje gemalen kaas en plaat +/- 45 minuten in de voorverwarmde oven.


Smakelijk



Gratin - By Julie Van Lommel

209 weergaven
bottom of page